Word ik dan zo’n zweefteef?

4e generatie NLP Practitioner 2018

In de categorie mooie vragen kwam afgelopen week de volgende voorbij: word ik dan zo’n zweefteef als ik een 4e generatie NLP-opleiding ga doen? Joanna’s antwoord was: ‘Vind je mij dan zo’n zweefteef?’ Antwoord daarop was: ‘Nee’, en daarmee is al veel gezegd. Van 4e generatie NLP wordt je zeker geen zweefteef!

Ik kan de gedachtegang overigens wel volgen en wellicht denk jij ook wel dat dit soort opleidingen veel te zweverig zijn. Echter de kern van (4e generatie) NLP is dat je over jezelf leert door heel concreet en specifiek te worden. Je gaat in verdieping in jezelf om veel meer details over jezelf te leren dan je kende. Is dat zweverig? Mijn ervaring is, dat je iets als zweverig bestempelt als je niet weet waar het over gaat, het zo vaag is of zo zonder uitleg dat je niet kunt aanhaken. En 4e generatie NLP gaat juist over tekst en uitleg, want we hebben communicatie als nummer 1 vaardigheid centraal staan.

Stel je voor dat je beter leert vertellen hoe het met je gaat, hoe je je voelt, wat je bezighoudt in het leven, wat je belangrijk vindt en wat je zou willen? Plus dat je beter gaat verwoorden waar je tegenaan loopt, wat je wilt veranderen of wat je wilt verbeteren. En dat je vervolgens allerhande tools en instrumenten leert om je eigen oplossingen te creëren. Dan hebben we het over 4e generatie NLP. Wat voor ons belangrijk is, is dat het echt over jou gaat. Dat je de instrumenten niet leert om een ander te helpen, dat kan daarna ook nog, maar eerst jezelf leert kennen op een manier die je nog niet kende.

Als ik terugga naar mijn eigen eerste NLP-ervaringen, dan is er nog steeds zoveel wat ik vandaag de dag nog steeds gebruik. Neem bijvoorbeeld de vooronderstelling: ‘Er is altijd een andere keuze’. Als ik vastloop in iets op mijn werk of in privé komt die uitspraak mij nog altijd van pas. Want het is niet altijd eenvoudig om niet te piekeren en het is heel normaal om ook eens een ‘off day’ te hebben. Juist het omkeren van je stemming kan je hele dag veranderen. En daarvoor ben ik dus zoveel jaar geleden begonnen met NLP en kan ik tot op vandaag de instrumenten blijven gebruiken. Kickeh!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top
%d bloggers liken dit: